Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει φέτος τον Σεπτέμβριο, την παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, σε δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας

 Σε ένα επετειακό για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σταυροδρόμι που σηματοδοτείται από το ανέβασμα της 100ης του επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής και το κλείσιμο 30 χρόνων λειτουργίας το ηπειρωτικό θέατρο παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης, ένας καλλιτέχνης που σήμερα συγκαταλέγεται στους καλύτερους του χώρου του.
Μετά από μια μεγάλη περιοδεία στην Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική
Μακεδονία που ξεκίνησε στις 6 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει την παράστασή του σε δήμους της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.
Οι παραστάσεις που θα δοθούν (με ώρα έναρξης 9 μ.μ.) είναι:
-         Τετάρτη 4/9 Βούλα: Θέατρο «Βέμπο» (παραλιακή Βούλας, δίπλα στο Ναυτικό Όμιλο)
-         Παρασκευή 6/9 Λουτράκι: Πάρκο Δεξαμενής

-         Κυριακή 8/9 Νέα Μάκρη: Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης

-         Τρίτη 10/9 Αθήνα: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

-         Τετάρτη 11/9 Ξυλόκαστρο: Ανοιχτό Θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης»

-         Πέμπτη 12/9 Ραφήνα: Δημοτικό Κολυμβητήριο Ραφήνας

-         Παρασκευή 13/9 Σπάτα: Πνευματικό Κέντρο Σπάτων «Χρήστος Μπέγκας»

-         Σάββατο 14/9 Άλιμος: θεατρική αίθουσα «Κάρολος Κουν»

-         Τρίτη 17/9 Πετρούπολη: Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, Θέατρο Πέτρας (σκηνή Πήτερ Μπρουκ)

Στην παράσταση της Βούλας η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις άλλες παραστάσεις το εισιτήριο είναι 10 ? (γενική είσοδος). Συντελεστές της παράστασης:

Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική - Στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη

Σκηνικός χώρος - φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Αθηνά Ζώτου

Παίζουν οι Μουσικοί: Αλέξανδρος Αβδελιώδης πιάνο, Γιάννης Αβδελιώδης μαντολίνο- μεταλόφωνο, Γιάννης Βιλιώτης ακορντεόν-μαντολίνο, Μυρτώ Γουζίου βιολοντσέλο, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Γιάννης Πλαγιανάκος κοντραμπάσο-δοξάρι, Παναγιώτης Ράπτης φλάουτο-σοπράνο σαξόφωνο, Γιώργος Νικόπουλος φλογέρες, Κατερίνα Χαρμάνη ακορντεόν, Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Φωτογραφίες αφίσας κλπ εντύπων: Στέλιος Χουστουλάκης, Φωτογραφίες από τις πρόβες: Κώστας Γράβος, Οργάνωση παραστάσεων: Μιχάλης Μπίζιος.

Υπόθεση του έργου.

Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, «Το αμάρτημα της μητρός μου», είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο διεισδύοντας βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Βιζυηνός, ένας από τους πιο εμπνευσμένους Έλληνες λογοτέχνες, αφηγείται την ιστορία με αμεσότητα, σε ένα κείμενο που προκαλεί συγκίνηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο αξιόλογα της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πεθαίνει. Κάτω από το ίδιο ψυχολογικό πρίσμα παρουσιάζονται και πράξεις της ίδιας, όπως η υιοθεσία δυο κοριτσιών μετά τον θάνατο της κόρης της. Πράξεις με υπαρξιακό νόημα καθώς υπαγορεύονται από τις ενοχές της από το "αμάρτημα" που άθελά της διέπραξε στο παρελθόν.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Σύμφωνα με τον Δήμο Αβδελιώδη: «ο Γεώργιος Βιζυηνός ζητά την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του. Πρόκειται για μία εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει κλειστή και προσωπική, εδώ γίνεται δημόσιος λόγος, που περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος λυτρωτικός, εναρμονισμένος με την ευγένεια και τη λεπτότητα του πνεύματός του».

Σας περιμένουμε σε όποια παράσταση από τις προαναφερόμενες επιλέξετε να δείτε, πιστεύοντας ότι η βραδυά αισθητικής απόλαυσης που προσφέρει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα επισφραγίσει την ποιότητα και το άρτιο καλλιτεχνικό έργο που πρεσβεύει την επετειακή αυτή στιγμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου