Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλογικό σύστημα και δομή των Καλλικρατικών Δήμων

Βασίλης Μασσαλάς
αντιδήμαρχος Ιωαννίνων
μέλος της Ν.Ε της ΔΗΜΑΡ.

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών και ακούγονται διάφορες απόψεις και γνώμες για τον καλύτερο τρόπο εκλογής των οργάνων της αυτοδιοίκησης. Αξιολογώντας λοιπόν τα δυόμισι χρόνια λειτουργίας των Καλλικρατικών δήμων και θέλοντας να συμβάλλω στην συζήτηση, καταθέτω την άποψή μου για το εκλογικό σύστημα που πρέπει να ισχύσει για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, και για την δομή που πρέπει να έχουν οι Καλλικρατικοί δήμοι.
Η θεσμοθέτηση του Καλλικράτη έγινε πολύ βιαστικά και άτολμα, χωρίς ριζική αναδιάρθρωση ούτε των δήμων ούτε των περιφερειών. Δεν έγινε ποτέ ουσιαστικός χωροταξικός σχεδιασμός, ούτε μελέτη συγχώνευσης δήμων για να γίνουν λειτουργικοί, δεν αξιολογήθηκε το πρόγραμμα Καποδίστριας, ούτε αξιολογήθηκαν εδαφικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, κλπ χαρακτηριστικά των δήμων, αλλά απλώς συνενώθηκαν, συγκολλήθηκαν μάλλον, οι παλιοί Καποδιστριακοί δήμοι μεταφέροντας όσα προβλήματα είχαν στους νέους δήμους. Βέβαια η διάσπαση Καποδιστριακών δήμων δημιουργούσε θεσμικά προβλήματα που ήταν δύσκολο να αντιμετωπισθούν στον λίγο χρόνο που υπήρχε για την θεσμοθέτηση του νόμου, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι



 
Με μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην κατάμεστη πλατεία Μαβίλη, έγινε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι, που φιλοξενείται στη λίμνη των Ιωαννίνων.
Η παρέλαση των ξένων αποστολών ξεκίνησε από την Κυρά Φροσύνη και παράλληλα κινούνταν στη λίμνη ένα καραβάκι, από όπου τραγουδούσε ο Γιώργος Γάκης με το συγκρότημά του.
Οι ομάδες έγιναν δεκτές με ένα θερμό χειροκρότημα από το πλήθος κόσμου που βρίσκονταν στο χώρο.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι Δήμος Αλεξόπουλος και η Πρόεδρος του Ομίλου Θαλασσίου Σκι «Παμβώτις» Κατερίνα Χαρίση ενώ την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση, τονίζοντας ότι ο ναυταθλητισμός είναι ταυτόσημος με τα Γιάννινα και ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για να ανοίξει μία νέα εποχή.
Την συνεργασία που υπήρξε ώστε να πάρει σάρκα κι οστά η μεγάλη αυτή διοργάνωση εξήρε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και τόνισε ότι η λίμνη μπορεί και πρέπει να μπει στην καθημερινή ζωή της πόλης και της περιοχής.
Αναφορά στη δημιουργία του νέου στίβου στην περιοχή της Αμφιθέας, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει τις ξένες αποστολές έκανε η Πρόεδρος του Ομίλου Θαλασσίου Σκι Κατερίνα Χαρίση, σημειώνοντας ότι κέρδισε η νομιμότητα και η ευπρέπεια.
Τέλος ο κ. Δήμος Αλεξόπουλος εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών για την άριστη συνεργασία και το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου αλλά και με εντυπωσιακά βεγγαλικά που φώτισαν τον ουρανό των Ιωαννίνων.
Στην τελετή μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν οι αρχηγοί των εθνικών αποστολών από είκοσι χώρες της Ευρώπης, διεθνείς κριτές, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασιλική Ευταξά, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωποι φορέων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

 

 

 

Θανατηφόρο Τροχαίο με θύμα 31χρονο



Σήμερα (05-09-2013) και ώρα 01:10΄ στο 74ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού  Άρτας – Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 31χρονος, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε σταθμευμένο Δ.Χ. Φορτηγό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. 
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος  ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Διευκρινίσεις για τα ανταποδοτικά τέλη στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας


Με αφορμή σχόλια που γίνονται περί δήθεν αύξησης ανταποδοτικών τελών στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, από το Δήμο Ιωαννιτών διευκρινίζεται ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναπροσαρμογή προς τα πάνω.
Στην πίνακα τελών που κατάρτισε η υπηρεσία εκ παραδρομής αναγράφηκε  το τέλος  χρήσης που ίσχυε στον πρώην Δήμο Παμβώτιδας έως το 2010 και η οποία ήταν 1,27 € ανά τετραγωνικό. Με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 η τιμή του ανταποδοτικού τέλους καταστημάτων στην περιοχή της Δημ. Ενότητας Παμβώτιδας (πλήν Κατσικάς, Κουτσελιού και Κράψης) διαμορφώθηκε στα 0,41 € /τ.μ και αυτή εξακολουθεί να ισχύει και για το 2014.
Αν η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκει αυτό ως το μοναδικό σημείο για την άσκηση κριτικής τότε το γεγονός μιλά από μόνο του.
Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε το μέγεθος, ούτε τη σημασία της απόφασης για τις γενναίες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών, τα οποία η ίδια όταν ασκούσε διοίκηση στο Δήμο τα είχε εκτοξεύσει στα ύψη.


Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

Σημέρα Πέμτπη  συνεδριάζει της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με 10 θέματα  ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 10ου   Πρακτικού της  Συνεδριάσεων της Επιτροπής  Περιβάλλοντος Χωρικού    Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
 1.     Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση Meat Days 2013 το διάστημα 19-21/10/2013 θα πραγματοποιηθεί το στην Αθήνα.
2.     Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής & Κονίτσης για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση γηροκομείου Κόνιτσας – Προμήθεια κουφωμάτων και τζαμιών ενεργειακού τύπου», προϋπολογισμού 40.000,00 € και ορισμό δύο (2)  μελών με τους αναπληρωτές τους από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.

6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Πρέβεζας, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013, στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Αγοράς.


Η τερατώδης ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει. Η επέμβαση στην καταματωμένη Συρία οδηγεί σε γενίκευση του πολέμου στην Μ. Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη νέα αγριότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων της εποχής μας.
 Ο νέος ενεργειακός χάρτης που οραματίζονται οι άπληστοι κοσμοτρομοκράτορες, έρχεται να καθορίσει και να επηρεάσει καταστρεπτικά τις ζωές όλων μας και κυρίως τις τύχες των λαών της Αν. Μεσογείου. Ήδη εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες ζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο στις γύρω χώρες και την Ευρώπη.

Συνελήφθη ένας 40χρονος Σύριος, ο οποίος μετέφερε δύο μη νόμιμους μετανάστες, με σκοπό την προώθησή τους στο εξωτερικό, μέσω του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας


Συνελήφθη, σήμερα (05-09-2013) λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 40χρονος υπήκοος Συρίας,  κατηγορούμενος για μεταφορά δύο μη νομίμων μεταναστών με σκοπό την έξοδό τους από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,  που οδηγούσε ο 40χρονος, διαπιστώθηκε ότι  μετέφερε δύο ομοεθνείς του, (έναν 27χρονο άνδρα και μία 32χρονη γυναίκα), από την Αθήνα με τελικό προορισμό την Ιταλία, μέσω του Νέου Λιμένα της Ηγουμενίτσας.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ανωτέρω όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία πλαστή ταυτότητα Εσθονίας, δύο πλαστές ταυτότητες Τσεχίας καθώς και τρία ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Συνελήφθησαν δύο (2) διακινητές, σε διαφορετικές περιπτώσεις, για μεταφορά έξι (6) παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν στην Μπάφρα Ιωαννίνων και στη διασταύρωση Δελβινακίου, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο διακινητές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων και το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου Ιωαννίνων, για μεταφορά έξι παράνομων μεταναστών.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες (04-09-2013) αργά το απόγευμα στον Κόμβο της Εγνατίας Οδού με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας (Μπάφρα), από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ένας 47χρονος, διότι κατελήφθη ως οδηγός Δ.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου να μεταφέρει προς το εσωτερικό της χώρας, τέσσερις υπηκόους Συρίας, ηλικίας 23, 30, 21 και 22 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Στην δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη σήμερα (05-09-2013) τα ξημερώματα στη διασταύρωση Δελβινακίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 34χρονος  Αλβανός, διότι όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, δύο ομοεθνείς του (έναν 25χρονο άνδρα και μία 28χρονη γυναίκα), οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.