Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Θανάσης Οικονόμου στην Επιτροπή Θέσεων της ΔΗΜ.ΑΡ

Στο δρόμο για το δεύτερο Συνέδριό της βρίσκεται η Δημ.ΑΡ το οποίο προσδιορίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε  ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής στην Αθήνα με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την προετοιμασία του συνεδρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για τη συγκρότηση ενός “τρίτου πόλου” στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν δυνάμεις και προσωπικότητες, που διαφοροποιούνται με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
Ενόψει του Συνεδρίου συγκροτήθηκαν τα μέλη της κρίσιμης Επιτροπής Θέσεων του κόμματος, στην οποία μετέχει ο πρώην Βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.
Ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε σχετικά:
“Η Κυβέρνηση βαδίζει με σχεδιασμό ημέρας, βλέποντας και κάνοντας, χωρίς καν αρχές και προγραμματική συμφωνία, με μόνη συγκολλητική ουσία την δίψα για εξουσία.
Αντίθετα, η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ όπως θα ξεδιπλωθεί στο δρόμο προς το συνέδριο θα βασίζεται σε μία προγραμματική σύγκλιση με συγκεκριμένες θέσεις. Επανασχεδιασμό των ασκούμενων πολιτικών, αναδιάρθρωση του χρέους, αλλαγή δομών και αντιλήψεων που μας οδήγησαν στην κρίση.
Προχωρούμε με μία ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις και προσωπικότητες που μάχονται για την έξοδο από την κρίση χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα. Στόχος μας είναι η διεκδίκηση αλλαγών και τροποποιήσεων με τους δανειστές και εταίρους, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, να μην έρθουν νέα μέτρα και να προχωρήσουν κοινωνικά δίκαιες αλλαγές χωρίς άλλη λιτότητα”.

 

Κεφαλαιοποίηση και διάδοση θετικών αποτελεσμάτων

Την κεφαλαιοποίηση και διάδοση των θετικών αποτελεσμάτων του 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8/9/2013, Πρέβεζα) ξεκίνησε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της κ. Λεωνίδας Ραβανός, με την πρόθεση οργάνωσης δραστηριοτήτων σε όλη την Ήπειρο και όπου προσκληθούν, καθώς και με την εξαγγελία ήδη του 2ου Ηπειρωτικού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2014.
Η ΕΝΑ Πρέβεζας είχε δραστηριοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας την
Πετυχημένη Πειραματική Λειτουργία της πρώτης ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ στην Ελλάδα, όπως είχε ήδη ανταποκριθεί και έκανε στην Πιερία (9/9/2012, Ελατοχώρι), στην Θεσσαλονίκη (9/2/2013, Zootechnia), στην Κοζάνη (23/1/2013, Οινόη) και στις Σέρρες (19/5/2013, Σέρρες).
Τώρα πλέον η ΕΝΑ Πρέβεζας, μετά από το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα μπορεί να προβάλει την ανάγκη για μια σύνθετη και οργανωμένη προσφορά υποδοχής νέων επαγγελματιών, από όλους τους κλάδους, και όχι μόνο του αγροτικού, και να προσπαθήσει να αναπτυχθούν «πολιτικές υποδοχής και ελκυστικότητας» της υπαίθρου, σε συνεργασία και με πρωτοκαθεδρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αναπτυχθεί σύμμετρα η αγροτική κοινωνία της υπαίθρου.
Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ αποβλήθηκαν, από τους συμμετέχοντες σε όλο το πρόγραμμα, οι τεχνητές φοβίες της «βιομηχανικής» μεταποίησης με προσφορά
ευκαιριών ανάπτυξης δεξιοτήτων και προσφοράς ετοίμων τροφίμων στους καταναλωτές, από τους μικρούς επαγγελματίες αγρότες (τυροκόμηση, σαπωνοποίηση, αρώματα-κοσμετολογία, εμβολιασμός μελισσών, γαστρονομία, γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, γνωριμία με την αρχαία τεχνολογία-ρωμαϊκό ελαιοτριβείο & υδραγωγείο, σύγχρονες πετυχημένες πρακτικές, συλλογική δράση κλπ), με την ανάπτυξη Μικρών Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων (όπως άλλωστε είναι και η Αγορά Αγροτών).
Ο χώρος της υπαίθρου από καθαρά παραγωγικός χώρος έχει πλέον αποκτήσει
χαρακτηριστικά καταναλωτισμού, και με τις ραγδαίες μεταβολές στο χώρο της οικονομίας και της εργασίας, σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και της οικονομικής κρίσης, που ωθούν αστούς στην αναζήτηση δυνατοτήτων επιβίωσης ή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο των πόλεων, όπως παρουσίασε ο κ. Α. Καλλιατζίδης (Philoxenia+plus), απαιτεί μια νέα θεώρηση και προγραμματισμό, από όλους τους νέους και νέες της υπαίθρου.
Η οργανική κοινωνία των ανθρώπων-κατοίκων της υπαίθρου έχει την ευκαιρία το
2013-2014 να σχεδιάσει και να εντάξει στον προγραμματισμό δράσης της τις πολιτικές υποδοχής & ελκυστικότητας για την προγραμματική (χρηματοδοτική από την ΕΕ) περίοδο 2014-2020, ενώ η Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, θα διαμορφωθεί μέσα στο 2013-2014 κυρίως εντός των κρατών-μελών σύμφωνα με τις αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας (26/6/2013).
Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, που οργανώθηκε από την κανονικά λειτουργούσα περιφερειακή οργάνωση νέων αγροτών, ΕΝΑ Πρέβεζας, για να δώσει τεχνικές και εμπειρίες προώθησης της αγροτικής παραγωγής στην κατανάλωση, κυρίως όμως για να αναπτύξει τεχνικές
κοινωνικής ζύμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων, πέτυχε να δημιουργήσει ένα σοβαρό πυρήνα ενεργών πολιτών, που αμέσως μετά, με ορίζοντα το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2014, θα οργανώσει την παρέμβαση στον προγραμματισμό 2014-2020.
Ήδη προετοιμάζονται συμμετοχές-παρεμβάσεις στην Κοζάνη (13/10/2013, 18.00, ξεν. Αλιάκμων, «Αγροτική Κοινωνία & Οικονομία»), στο Ναύπλιο (15/10/2013, 10.00, ξεν. Αμαλία, «Αγροτική Επιχειρηματικότητα»), στην Σαντορίνη (17-18/10/2013, κέντρο Νομικός, «Τουρισμός & Γαστρονομία»), στην Θεσσαλονίκη (21-24/11/2013, Polis) και στην 25η Agrotica (30/1-2/2/2014), με ορίζοντα το 2ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

 

 

48 εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το οποίο γι αυτό το λόγο κλείνει Δευτέρα και Τρίτη

Σε διαθεσιμότητα οδηγούνται 48 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί.
Οι υπαλλήλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προέρχονται από τους κλάδους διοικητικού, διοικητικού / οικονομικού, διοικητικού / λογιστικού, επιστατών, επιμελητών, προσωπικού Η/Υ, τεχνικού, φυλάκων / νυχτοφυλάκων, διοικητικών γραμματέων, τηλεφωνητών / θυρωρών, διοικητικής / οικονομικής υποστήριξης, υπαλλήλων γραφείων, μεταφραστών / διερμηνέων, βιβλιοθηκονόμων, επιστατών, κλητήρων.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στην ένταξη διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος σε καθεστώς διαθεσιμότητας, χωρίς να ληφθούν υπόψη αριθμητικά και αξιολογικά κριτήρια των διοικητικών δομών που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθόρισε.
Για τους λόγους αυτούς, η Σύγκλητος αποφάσισε τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τη Δευτέρα και Τρίτη 23 και 24 Σεπτεμβρίου, λόγω διαπιστωμένης αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας των υπηρεσιών του. Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, για να εξετάσει, τις δυσμενείς εξελίξεις που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα.