Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στην κορυφή των απορροφήσεων, εντάξεων και νομικών δεσμεύσεων το Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΘεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου

 Η πολύ καλή πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου 2007-2013 επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αγριά Βόλου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι το πρώτο στην Ελλάδα σε απορροφήσεις, σε εντάξεις και σε νομικές δεσμεύσεις, με την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι πρώτη επιπλέον στην επίτευξη του στόχου ν+3.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης μεταξύ άλλων, είπε ότι: «Οι αιρετές
περιφέρειες έχουν δουλέψει αρκετά, έχουν κάνει αυτό που δεν έχει κάνει δυστυχώς το κεντρικό κράτος με τα τομεακά προγράμματα. Είμαστε εμείς, οι Περιφέρειες που σώσαμε την παρτίδα σε ότι αφορά τις απορροφήσεις των Κοινοτικών κονδυλίων. Έχουμε πιάσει τους στόχους του ν+2 και τους  στόχους του μνημονίου, γίνεται ένας αγώνας διαρκείας. Εάν το κράτος στην επομένη προγραμματική περίοδο πιστέψει στην πραγματική αποκέντρωση και δώσει το δικαίωμα στις αιρετές Περιφέρειες να δουλέψουν τα αγροτικά προγράμματα, τα προγράμματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί ότι θα τα κάνει αυτά το Υπουργείο Ανάπτυξης, τότε θα είναι μια νέα μέρα για την Ελλάδα».

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «VERSO» (Εθελοντές για την Ευρωπαϊκή Απασχόληση)

Πραγματοποιήθηκε στην πόλη  Coevorden της Ολλανδίας στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2013, Συνάντηση των Εταίρων και Σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Έργου «VOLUNTEERS FOR EUROPEAN EMPLOYMENT-VERSO», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος INTERREG IVC.
 Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Περιφέρεια Ηπείρου η κα Ελένη Καλαμπόκα υπεύθυνη του έργου και η κα Ευγενία Μπράτη, υπεύθυνη επικοινωνίας.
 Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επισκέψεις μελέτης, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις καλές πρακτικές εθελοντισμού «ΗUMANITAS” και “HOMESTART FAMILY CARE”, όπως εφαρμόζονται στην πράξη από τους Ολλανδούς εταίρους του Προγράμματος.

Η ΔΩΔΩΝΗ θα συνεχίσει να προμηθεύετ​αι όλο το γάλα από τους 6.500 παραγωγούς της, σύντομα οι τιμές στο γάλα

Οι πωλήσεις της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική αγορά, κάτι που δίνει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον.
Η ΔΩΔΩΝΗ τη νέα γαλακτοκομική περίοδο θα συνεχίσει να προμηθεύεται όλη την ποσότητα του διαθέσιμου γάλακτος από τους 6.500 ηπειρώτες παραγωγούς της, στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν τα τελευταία 50 χρόνια.
Η ετήσια συντήρηση του εργοστασίου ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η παραγωγή της φέτας.
Επίσης για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο η ΔΩΔΩΝΗ, που παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας, θα ενημερώσει για την πολιτική τιμών στο γάλα, τους παραγωγούς – συνεργάτες της, μετά και την έγκριση του Δ.Σ στα μέσα του Οκτωβρίου.    

 

Ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη για την επανεκκίνηση βασικών οδικών αξόνων της χώρας

Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης ήταν η επανεκκίνηση και  η ολοκλήρωση των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» οδικούς άξονες, προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση ενός πολύ σημαντικού μέρους των δημοσίων επενδύσεων και να μην απολεσθούν οι κοινοτικοί πόροι που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν για τα έργα αυτά. Παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχτεί μέχρι σήμερα, ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα τα έργα να παραμένουν σταματημένα με ό,τι αυτό σημαίνει για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης τόσο με τους
παραχωρησιούχους, όσο και με την ΕΕ προκύπτει χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,2 δις €, το οποίο, σύμφωνα και με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω μεταφοράς πόρων του ΕΣΠΑ. Παράλληλα στις υπό αναθεώρηση συμβάσεις παραχώρησης φαίνεται ότι προστίθεται επιπλέον ποσό 1-1,2 δις € που δέχθηκε να πληρώσει το Δημόσιο ως πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή για να πετύχει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των τεσσάρων «παγωμένων» αυτοκινητόδρομων. Σημειώνεται ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αποτελούσε αίτημα των παραχωρησιούχων από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2011 και από τα γεγονότα φαίνεται ότι η πίεση απέδωσε.

Τα Γιάννινα υποδέχθηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα

 Τέσσερις λαμπαδηδρόμοι, τέσσερις διακεκριμένοι πρωταθλητές μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα η οποία το μεσημέρι άναψε στην πλατεία Μαβίλη, μεταφέροντας τα ιδεώδη του Ολυμπισμού.
Η πόλη των Ιωαννίνων ήταν ο μοναδικός προορισμός στην Ήπειρο και η υποδοχή ανάλογη της σημασίας και της αξίας του γεγονότος.
Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος, ο Απόστολος Αγγέλης, ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζάλλας, πρωταθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις στην άρση βαρών, το χειμερινό σκι και της κωπηλασίας, μετέφεραν τη φλόγα που άναψε στο βωμό για να συνεχίσει το ταξίδι της
στην υπόλοιπη Ελλάδα και να καταλήξει στο Scohi της  Ρωσίας όπου θα διεξαχθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι μία σημαντική στιγμή για την πόλη, η οποία προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει να στηρίξει τον αθλητισμό και τη νεολαία. «Αναδεικνύονται οι αξίες και τα ιδεώδη του ολυμπισμού, μέσα στην κρίση που βιώνει η πατρίδα μας. Ευχόμαστε η φλόγα να φτάσει απρόσκοπτα στη Ρωσία και στέλνουμε στο ρωσικό λαό τα δικά μας μηνύματα φιλίας κι αγάπης», σημείωσε ο
δήμαρχος.
Εκ μέρους της Ρωσικής Οργανωτικής Επιτροπής ο κ. Βλαντιμίρ Μαιστρέγκο ευχαρίστησε το δήμαρχο και την πόλη για την υποδοχή. Μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα, την ιστορική της διαδρομή και τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Η φλόγα έρχεται στη Ρωσία από το λίκνο του ολυμπιακού πνεύματος. Είναι ένα αιώνιο σύμβολο της ακατανίκητης δύναμης που έχει η ζωή. Ευχαριστούμε πολύ γιατί μεταφέρουμε στη χώρα μας το φως της ελληνικής καρδιάς», υπογράμμισε.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο κ. Βασίλης
Κατσώρας, σημειώνοντας ότι τα Γιάννινα, η πρωτεύουσα των ευεργετών και των μεγάλων αθλητών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας.
Αναφερόμενος στους τέσσερις πρωταθλητές που έτρεξαν, ανέφερε ότι συμβολίζουν τον μέσο Έλληνα, που σήμερα σηκώνει βάρη, τραβάει κουπί αλλά καταφέρνει να ξεγλιστράει από τις δυσκολίες.
Η τελετή έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων και ηπειρώτικους χορούς που παρουσίασε το Χορευτικό Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου.

O Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης διοργανώνει τμήματα εκμάθησης χορού και πολυφωνικού τραγουδιού

 

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης, καλεί όλους τους Ηπειρώτες και τους φίλους της Ηπείρου της Δυτικής Αθήνας, για ένα ταξίδι στα χωριά της Ηπείρου, μέσα από μουσικές, χορούς, θέατρο και πολυφωνικό τραγούδι.
Για το σκοπό αυτό, ξεκινά την λειτουργιά τμημάτων εκμάθησης χορού και πολυφωνικού τραγουδιού και τη σύσταση θεατρικής ομάδας.
Καταξιωμένοι χοροδιδάσκαλοι και δάσκαλοι πολυφωνικού τραγουδιού θα διδάξουν παραδοσιακούς χορούς, αλλά  και την τέχνη της πολυφωνίας.
Επικεφαλείς και υπεύθυνοι είναι οι, Βαρβάρα Μπότσαρη, καταξιωμένη χοροδιδασκάλισσα και Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης και ο Θοδωρής Μπότσαρης καθηγητής Σωματικής Αγωγής και πρωτοχορευτής στο Λύκειο Ελληνίδων και στο χορευτικό της Δώρας Στράτου.
Για πληροφορίες και εγγραφές στο 6977884021.


Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου και ώρα 10.00 συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 46 θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-09-2013 συνεδριάσεως.
1.    Συγκρότηση και ορισμός των μελών της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά», προϋπολογισμού € 5.590.000,00 με ΦΠΑ.
2.    Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση αύλακα στη Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων στο ύψος του Μετσόβου», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.

Συνελήφθη 37χρονος για διάρρηξη σε εστιατόριο στα Ιωάννινα

 
                              Αφαίρεσε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων εξιχνιάστηκε διάρρηξη σε εστιατόριο στην πόλη των Ιωαννίνων και συνελήφθη ως δράστης χθες (01-10-2013) το απόγευμα ένας 37χρονος ημεδαπός.
Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα ο συλληφθείς παραβίασε το εξωτερικό ρολό του  καταστήματος και αφαίρεσε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop) και μικρό χρηματικό ποσό.
Μετά από αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τα κλοπιμαία.
Ο 37χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή  θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Ιωαννίνων.

Πρεβεζάνος κυκλοφορούσε με γιαταγάνι στο αυτοκίνητό του

Συνελήφθη σήμερα στην Πρέβεζα ένας άνδρας αφού μετά από έρευνα στο αυτοκίνητό του και στο σπίτι του βρέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών και πολεμικό υλικό.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στις 11.00 πρωί, συνελήφθη ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε στο  αυτοκίνητο που επέβαινε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα γιαταγάνι, ένα ζευγάρι μεταλλικών κροτάλων με αλυσίδα, ένα ξίφος και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Ακολούθως, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ένα ρόπαλο, ένα δακρυγόνο σπρέι, 7 φυσίγγια κρότου των 9 mm, ένας  κάλυκας των 9 mm, τρια φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου των 7,62 mm και μια βολίδα πολεμικού φυσιγγίου των 50 mm
Πηγή:  pamepreveza.gr

Συνελήφθη 21χρονος , μέλος εγκληματικής οργάνωσης εισαγωγής και διακίνησης κάνναβης στη χώρα μας

 

 
                            Κατασχέθηκαν πάνω από (154) κιλά κάνναβης
Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, συνελήφθη χθες (01-10-2013) το μεσημέρι στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, ένας 21χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για εισαγωγή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κάνναβης από την Αλβανία στη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 21χρονο, μέσα στο οποίο βρέθηκε τόσο σε φορητή μπαγκαζιέρα στην οροφή του αυτοκινήτου όσο και στο χώρο των αποσκευών και των πίσω καθισμάτων, ποσότητα κάνναβης που ξεπερνά τα (154) κιλά.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς ανήκει στον εκτελεστικό βραχίονα κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, η δράση του οποίου ερευνάται.  

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΘΗΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THIROPEDIA

Η Περιφέρεια Ηπείρου ως επικεφαλής εταίρος και η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ως εταίρος του έργου Interactive Digital Services for Promotion of Natural Heritage and Sustainable Hunting  με το ακρώνυμο “ThiroPedia”, το οποίο έχει εγκριθεί και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013»,  σας προσκαλούν  στην ανοιχτή συνάντηση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της δημοσιότητας και πληροφόρησης για το αντικείμενο του έργου.
Το έργο αφορά τη θήρα και τις σχέσεις της με το ευρύτερο περιβάλλον και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο. Το έργο αντιμετωπίζει  μέσα από τις δράσεις του το ζήτημα  της αειφόρου θήρας σε συνδυασμό του Ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδιασμού και νομοθεσίας, την τοπική εμπειρία, χρησιμοποιώντας διαδραστικά εργαλεία για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και εφαρμογές πληροφορικής.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους Λιγκιάδες

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η τοπική κοινότητα οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή στον τόπο του μαρτυρίου, στους Λιγκιάδες.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου
10:45 Άφιξη στο χώρο του Ηρώου
10:50 Κεντρική ομιλία από τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο
11:00 Προσκλητήριο νεκρών
11:15 Κατάθεση στεφάνων
Ενός λεπτού σιγή.
Ο Δήμος Ιωαννιτών καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να παραστούν στις εκδηλώσεις και να τιμήσουμε μία από τις κορυφαίες στιγμές της τοπικής ιστορίας, να καταδικάσουμε το ναζισμό και τα εγκλήματά του.

 

Ενημέρωση νέων αγροτών στη Φιλιππιάδα από την Ε.Ν.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας στα πλαίσια της δράσης της   σας ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση  σε νέους αγρότες μέλη της αλλά και σε υποψηφίους νέους που θέλουν να ενταxθούν σε πρόγραμμα νέων αγροτών.  Η ενημέρωση θα γίνει  στη Φιλιππιάδα   την Τρίτη 8 / 10 / 2013 και ώρα 20:00 μμ στην αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζηρού της  Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας .
Ομιλητές  της  ενημέρωσης  θα  είναι  :
Α) Θοδωρής Κορωναίος, Γεωπόνος  Μελετητής (Α.Π.Θ.) ,Τεχνικός σύμβουλος Ε.Ν.Α. Πρέβεζας ,αντιπρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας.
Θέματα :
1)Ενημέρωση για το προαναγγελθέν πρόγραμμα Νέων Αγροτών. 
2)Άδειες λειτουργίας Κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Β) Λεωνίδας  Ραβανός ,Αγρότης, Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας .
Θέματα :
1)     Ορισμός Νέου Αγρότη  ( ένταξη νέων  στην ύπαιθρο ).
2)     Έρευνα αγοράς  για τα προγράμματα  που αφορούν  νέους   (παραπληροφόρηση ).
3)     2ο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου.

Η Ήπειρος στο κτηματολόγιο

«Ολόκληρη η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο έως το 2020», υποστήριξε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθούν 28 νέα έργα κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν περισσότερους από 4.000 προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ από τους 5.700.
Ειδικότερα, η νέα προκήρυξη, με την οποία ουσιαστικά ξεκινά η 4η γενιά κτηματογράφησης, αφορά 16 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το 42% του συνόλου των
δικαιωμάτων και θα καλύπτει το 65% της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή περίπου 86 εκατ. Στρέμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ήπειρος.
Συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν 37 εκατ. δικαιώματα. Στην πρώτη γενιά κτηματογράφησης (1995 - 1999) ολοκληρώθηκαν προγράμματα σε 340 κυρίως αγροτικές περιοχές (6,2% της επικράτειας).
Η δεύτερη γενιά (2008) αφορούσε αστικές περιοχές και την Πάρνηθα και η τρίτη γενιά κτηματογράφησης (2011) κυρίως περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας όπου είχαν γίνει στο παρελθόν αναδασμοί.
Στην τέταρτη, νέα γενιά, κτηματογράφησης, ο ανάδοχος κάθε μελέτης θα αναλάβει όλα τα στάδια από τη συλλογή των δηλώσεων έως τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου και θα υλοποιήσει το έργο σε τρεις φάσεις.