Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αδύνατη η επιβίωση των αγροτών μετά και τις μειωμένες επιδοτήσεις

Μεγάλη αναστάτωση και έντονο προβληματισμό προκάλεσαν σε πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους του Δήμου Σουλίου, οι μειωμένες επιδοτήσεις για την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, που έλαβαν πρόσφατα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ).
Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής ( ακριβό πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό άρδευσης, σπόροι, φυτοφάρμακα, εργαλεία, ζωοτροφές και κτηνοτροφικά προϊόντα, λειτουργικά και λοιπά έξοδα ), της διάθεσης των προϊόντων σε χαμηλές τιμές, της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης και της καθυστερημένης πληρωμής του προσκομιζόμενου γάλακτος, της υπερβολικής φορολόγησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που αρκετοί αγρότες έχουν εγκαταστήσει στα χωράφια τους, των δανείων και οφειλών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η επιβίωσή τους καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

«Δώρο» στους καναλάρχες οι ψηφιακές άδειες

Με την υπερψήφιση του άρθρου 18 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η Βουλή έδωσε «άφεση αμαρτιών» στο 23χρονο αμαρτωλό παρελθόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών
Με 154 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε τελικά το άρθρο 18 που περιλαμβανόταν σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορούσε στις τηλεοπτικές άδειες.
Αίσθηση προκάλεσαν η καταψήφιση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα σε πρόσφατη παρέμβασή του είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η καταψήφιση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, καθώς και η απουσία του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Ειδικότερα, το άρθρο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστρατίδης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης.
Σημειώνεται ότι από το ΠΑΣΟΚ απουσίασε ο Δ. Κρεμαστινός, ενώ από την ΔΗΜΑΡ απουσίασαν οι Βουλευτές Φ. Κουβέλης, Γ. Πανούσης, Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης και Μ. Ρεπούση.

Αδικαιολόγ​ητες καθυστερήσ​εις στην καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων των πολιτών των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

                                                           Ερώτηση 
              προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων των πολιτών των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, παρατηρείται το φαινόμενο της πέραν του δέοντος καθυστέρησης στην έκδοση της οριστικής απόφασης για την καταβολή της επικουρικής τους σύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, νέοι συνταξιούχοι των οποίων τα ταμεία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως για παράδειγμα του ΤΣΕΑΠΣΓΟ, αναμένουν πλέον των σαράντα (40) μηνών την καταβολή της επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται, λαμβάνοντας μόνο το 80% της κύριας σύνταξής τους.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Τ.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ κ. ΧΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 - 2019

ΤΟΜΕΑΣ Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών
Αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης: Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου

                                        ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 - 2019
Υπ’ όψιν Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κου Johannes HAHN
1.       ΓΕΝΙΚΑ:
Ο τομέας του σχεδιασμού και της ανάπτυξης διαθέτει μία πλήρως ενημερωμένη βάση δεδομένων με τα εν εξελίξει και σχεδιαζόμενα έργα όλων των αρμόδιων φορέων της Ηπείρου, με δυνατότητα ευέλικτης ταξινόμησης, ώστε:
a.       Να υποστηρίζεται με απόλυτη επιτυχία η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Πλαισίου της Περιφέρειάς μας, με απορρόφηση, μέχρι σήμερα, 345εκ € (117% overbooking)
b.       Να τεκμηριώνεται η συμμετοχή μας σε άλλα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, με απορρόφηση, μέχρι σήμερα, 8εκ c.      Να παρέχεται η δυνατότητα ταχύρρυθμης απορρόφησης του προγράμματος της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Συγχαρητήρια του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την εξαιρετική χρήση των κονδυλίων ΕΣΠΑ


Με την αναγνώριση της αποτελεσματικής αξιοποίησης και απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν. Το βράδυ της Δευτέρας ο Επίτροπος παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Ηπείρου, οι οποίοι κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στις εντάξεις/απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, που την έχουν φέρει στην πρώτη θέση των περιφερειών της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής, όπως οδικοί άξονες (Ιόνια Οδός-  Ε65) κ.ά.
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η Ήπειρος, μπορεί  να στηρίξει την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας, στο περιβάλλον και στην παροχή υπηρεσιών. 
«Η κατεύθυνση που έχετε δώσει, - είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον κ. Χαν- σε προηγούμενη συνάντησή μας, κινείται στο πλαίσιο ότι οι Υπηρεσίες της Πολιτείας και δη της Περιφέρειας, θα πρέπει να
αναλάβουν ένα διαφορετικό ρόλο στη νέα προγραμματική περίοδο: Θα πρέπει δηλ. να προσεγγίζουνε εκείνες τις επιχειρήσεις, ώστε να αναλάβουν δράσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων.
Η φιλοσοφία αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ωστόσο υπάρχει ζήτημα, ως προς την ατολμία του Κεντρικού κράτους να στηρίξει στην πράξη την αποκέντρωση,  η οποία μπορεί να εφαρμοστεί από τις αιρετές Περιφέρειες».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, έμπρακτα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Παράλληλα   προετοιμάζεται ουσιαστικά για τη νέα προγραμματική περίοδο, με την συμβολή και του Συμβουλίου Καινοτομίας που ήδη 

έθεσε σε λειτουργία. Έχει λοιπόν κάθε δικαίωμα και λόγο να ζητά την αποκέντρωση και περιφερειακή διάσταση του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να εκπληρώσουμε το χρέος που έχουμε έναντι των πολιτών, τόσο ημείς, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σήμερα το πρωί ο κ. Γιοχάνες Χαν επισκέφτηκε την Περιφέρεια, όπου είχε συνομιλίες για τη νέα προγραμματική περίοδο με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες.

Συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, χθες (04-11-2013) σε διαφορετικές περιπτώσεις, στα πλαίσια συστηματικών ελέγχων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, στην Ηγουμενίτσα και στο Καναλλάκι Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, έξι αλλοδαποί, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν:
  • Δύο (2) υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 30 και 31 ετών, διότι κατείχαν δύο πλαστές ταυτότητες και μία πλαστή άδεια οδήγησης Δανίας, με σκοπό να ταξιδέψουν παράνομα στο εξωτερικό. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν προμηθευτεί τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα έναντι του χρηματικού ποσού των (2.000) ευρώ, από περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης των Ιωαννίνων

Μεγάλη βλάβη έχει σημειωθεί στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων. Η βλάβη εντοπίστηκε στο ύψος του Αγίου Νικολάου Κοπάνων και ήδη συνεργεία της ΔΕΥΑΙ προχωρούν σε εργασίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού.
Εξ αιτίας της βλάβης, δεν γίνεται παροχή νερού στις δεξαμενές που τροφοδοτούν την πόλη και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να διαπιστωθούν προβλήματα διακοπών στα υψηλά σημεία αλλά και σε χαμηλότερα.
Η ΔΕΥΑΙ απευθύνει έκκληση σε όλα τα νοικοκυριά να κάνουν περιορισμένη χρήση νερού ώστε να μην εξαντληθούν άμεσα οι ποσότητες που είναι αποθηκευμένες στις δεξαμενές.

Περισσότερα από 526 κιλά κάνναβης εντοπίστηκαν σε παραλία της Λευκάδας

Συνελήφθη, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, 48χρονος , μέλος κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών που είχε οργανώσει τη μεταφορά και διακίνηση των ναρκωτικών
Συνελήφθη, σήμερα (04-11-2013) νωρίς το πρωί, στον Άγιο Νικήτα Λευκάδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, 48χρονος ημεδαπός, μέλος κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών, που είχε οργανώσει τη μεταφορά και εμπορία πάνω από (526) κιλών κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν κρυμμένα σε «καβάντζα», σε ερημική παραλία της Λευκάδας.
Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμα δύο άτομα, μέλη του κυκλώματος, ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, καθώς και ένας ακόμη άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως.

“Περιμενατζής"....Το νέο επάγγελμα του πεζοδρομίου , που βγάζει μαύρα χρήματα

Απίστευτα πράγματα και μάλιστα σε βαθμό που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Τι να μας πει η κάθε ΤΡΟΙΚΑ όταν οι Έλληνες έχουν μυαλό και μάλιστα τετραπέρατο.
Το νέο επάγγελμα , έχει πλέον καθιερωθεί έξω απο μεγάλες Δημόσιες Υπηρεσίες και όχι μόνο .
Μαύρο χρήμα παντού …..
Τώρα μετά την αποκάλυψη … να δούμε τι θα μας πούνε .
Άκουσον Άκουσον …..
Η Απάτη που δεν μπορούν να σταματήσουν έχει κύκλωμα και μάλιστα καλά οργανωμένο .
Ακούστε πως γίνεται η όλη φάση : Εκμεταλλεύονται την κούραση και τις ουρές απο τις δημόσιες υπηρεσίες , με την αναμονή στα ταμεία να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο . Ο κόσμος αρχίζει να εκνευρίζεται και τα βάζει με τους υπαλλήλους της κάθε υπηρεσίας . Τα χαρτάκια της προτεραιότητας που υποτίθεται θα έβαζαν τάξη στο σύστημα παραμονής , έχει πάρει διαστάσεις … για πολλά γέλια .
Τότε έρχεται η ώρα που κάποιοι αρχίζουν την δουλειά .

Σύσκεψη για τον καθορισμό του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 Στο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, κατέληξε η σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Στη συνάντηση εργασίας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, συμμετείχαν Δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιχειρηματικών και εμπορικών φορέων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύντομη παρέμβαση έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος σημείωσε πως η Περιφερειακή Αρχή καλείται να λάβει απόφαση πέρα από τις επτά Κυριακές
που ορίζει ο νόμος. «Η δική μας τελική απόφαση δεν είναι σε σύνδεση με τον υπάρχοντα νόμο. Οι επτά Κυριακές είναι υποχρεωτικές βάσει νόμου. Με οδηγό το νόμο και με όλη τη δουλειά που έχει γίνει με την κα Καλογιάννη, θα ληφθεί η τελική απόφαση», ανέφερε.
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε ότι στους περιφερειακούς Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, προκρίνεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του έτους, με το οποίο συμφωνούν και οι Δήμοι.
Ειδικότερα, για το Δήμο Ιωαννιτών προκρίνεται η λειτουργία μόνο στα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για εθελοντική διδασκαλία

Μετά τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και ομάδας εθελοντών καθηγητών συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων (Ιωάννινα, Κόνιτσα και Πωγωνιανή) καθώς και σε άτομα που ακολουθούν τη μετα-θεραπευτική υποστήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
Παρακαλούνται, όσοι εκπαιδευτικοί (εν ενεργεία-συνταξιούχοι-άνεργοι-αδιόριστοι) επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο υποστηρικτικό πρόγραμμα διδασκαλίας να δηλώσουν τα στοιχεία τους έως τις 22-11-2013 στο 128 γραφείο της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, στο κτήριο του Διοικητηρίου, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Πληροφορίες: τηλ.2651087128. 

 

 

Σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Ηπείρου οι διαδικασίεςγια την ηλεκτρονική απογραφή των αιγοπροβάτων

Ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου η ηλεκτρονική απογραφή των αιγοπροβάτων από τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας. Το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά και για αυτό ο έλεγχος είναι εντατικός, τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης.
«Οι υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή από εμένα να διευκολύνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους για να γίνει σωστά η διαδικασία. Βέβαια ο έλεγχος είναι ενδελεχής από τα στελέχη των Υπηρεσιών, για να μην προκληθούν προβλήματα στο μέλλον προς όφελος πάντα των κτηνοτρόφων».

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις για έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποκατάστασης του οδικού δικτύου έλαβε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ειδικότερα, με αποφάσεις της Ο.Ε. προέκυψαν οι ανάδοχοι των έργων:
Ø «Λειτουργία ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού 1.209.600 ευρώ (ανάδοχος: Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε. – Έργασις Τεχνική Α.Ε. – Θ.Γ. Λώλος – Χ. Τσομπανίδης Ο.Ε.)
Ø «Αποκατάσταση γέφυρας «Κεφαλής» στο Τ.Δ. Λευκοθέας δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (ανάδοχος: Μιλτιάδης Κουμπής & ΣΙΑ Ε.Ε.)