Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Το μυστικό της Αμφίπολης -Ισως χρειαστεί ένας μήνας για να μπουν στο εσωτερικό του τάφου



Με χειρουργικές κινήσεις συνεχίζουν τη δουλειά τους οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Το πότε θα αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο μεγαλοπρεπής τάφος παραμένει ένα ερώτημα χωρίς ακριβή απάντηση, αφού εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες καθώς η ανασκαφή γίνεται βήμα βήμα και οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν στο ακριβώς επόμενο στάδιο από αυτό που βρίσκονται.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Capital.gr,  η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη τονίζει ακριβώς αυτό: Οτι οι εργασίες προχωρούν βήμα βήμα και ίσως χρειαστεί ακόμη και ένας μήνας ώστε να μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό του. Οπως λέει χαρακτηριστικά, η αφαίρεση πρέπει να γίνει πετραδάκι πετραδάκι ώστε να μην επηρεαστεί η στατικότητα του μνημείου.

Πάντως, από χθες και έπειτα από ένα τριήμερο ανάπαυλας, οι αρχαιολόγοι έπιασαν ξανά δουλειά. Μάλιστα,  επιστρατεύτηκε και ειδικός γερανός  για να απομακρύνει τις πλάκες που υπάρχουν γύρω από τις σφίγγες. Η όλη  προσπάθεια γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή ζημιά στις πέτρες. Οταν αφαιρεθούν, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα δουν καθαρά ένα τμήμα του ταφικού θαλάμου.

Οι δουλειά των αρχαιολόγων γίνεται με χειρουργικές κινήσεις. Η έρευνα προχωρά εκατοστό εκατοστό αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ηδη έχει έρθει στο φως ο ταφικός περίβολος, 13 σκαλοπάτια και οι ακέφαλες και με κομμένα φτερά σφίγγες στην πύλη του. Πίσω από τις σφίγγες υπάρχει όγκος χώματος και παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση μεταξύ τους έξι με εφτά μέτρα. Οι εργασίες των αρχαιολόγων τώρα, επικεντρώνονται στα έργα υποστύλωσης του πρώτου τοίχου για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου