Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Reuters: Η Γερμανία είναι σοκαρισμένη καθώς ο Τσίπρας ξεκίνησε τους πυροβολισμούς



Τα χτυπήματα ήρθαν απανωτά με αποτέλεσμα η Γερμανία να μην τα περιμένει και ούτε καν περνούν από το μυαλό της -ακόμη και ως ακραία σενάρια. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την πρωθυπουργική του θητεία με πυροβολισμούς και το Reuters γράφει πως η καγκελαρία βιώνει μια κατάσταση σοκ.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να επισκεφθεί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες ώρες αφότου είχε ορκιστεί πρωθυπουργός. Η συμβολική κίνησή του δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Γερμανία, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο το 1994 οι Ναζί εκτέλεσαν 200 Έλληνες αγωνιστές.
Η δεύτερη κίνηση ήταν να δεχθεί τον Ρώσο πρέσβη πριν από οποιονδήποτε άλλο ξένο εκπρόσωπο για να δεχθεί συγχαρητήρια για την εκλογή του. Η τρίτη κίνηση ήταν να τοποθετήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο κρίσιμο και νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών, ένας ακαδημαϊκό που τάσσεται ανοιχτά εναντίον της γερμανικής λιτότητας και τέταρτη κίνηση που λειτούργησε ως θρυαλλίδα ήταν το «όχι» προς τις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η Μέρκελ υπέθετε πως ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατούσε στις ελληνικές εκλογές, αλλά με μικρότερο ποσοστό από ότι τελικά έλαβε. Έτσι πίστευε πως μια «κοντή» νίκη, θα τον οδηγούσε σε μια εναγώνια συμμαχία και αίφνης θα άλλαζε στάση και από την αντιπαράθεση θα περνούσε αμέσως στη φάση του συμβιβασμού. Αντ' αυτού πέτυχε σημαντική νίκη, βρήκε αμέσως εταίρο και μάλιστα ένα κόμμα που έχει αντιγερμανική ρητορική και δείχνει να μην αποχωρεί από τις θέσεις του, κάτι που ανησυχεί τους αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Ένας εξ αυτών που διατηρεί την ανωνυμία του, σημειώνει: «Αναμφίβολα μείναμε έκπληκτοι από το μέγεθος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και τη σπουδή που έδειξε για να κλείσει το συνασπισμό». Ένας άλλος αναφέρει πως οι ΑΝΕΛ και ο Βαρουφάκης «δεν είναι καλά σημάδια», ενώ ένας τρίτος σημειώνει: «έχω μείνει εντυπωσιασμένος από τις πρώτες ημέρες του στο γραφείο». Άνθρωποι πολύ κοντά στην Μέρκελ αναφέρουν πως η καγκελάριος εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Τσίπρας θα αλλάξει τελικά τακτική και να αφήσει κατά μέρος τα ακραία ρητορικά σχήματα του προεκλογικού αγώνα, από τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα τους επόμενους μήνες την ευρωπαϊκή βοήθεια. «Ωστόσο, οι τελευταίες ημέρες έχουν δείξει πως αυτή η υπόθεση είναι αμφίβολη», σημειώνει το Reuters.
Υποσχέσεις και χρηματιστήριο
Σημειώνει, δε, πως ενώ το χρηματιστήριο στην Αθήνα καταρρέει και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ο Τσίπρας συνεχίζει να υπόσχεται «ριζοσπαστικές» αλλαγές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο 24ωρων η κυβέρνηση τα έβαλε σε «πάγο» δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις: τη ΔΕΗ και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι υπουργοί κάνουν λόγο για αύξηση συντάξεων και επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημόσιου τομέα. Σε απάντηση όλων αυτών ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε από το Βερολίνο ηχηρό μήνυμα προς την Αθήνα.
Ο Μαρσέλ Φράντζσερ, επικεφαλής του οικονομικού Ινστιτούτου DIW στο Βερολίνο και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ δήλωσε πως ο Τσίπρας «παίζει πολύ επικίνδυνο παιχνίδι καθώς βγαίνει με όλα τα όπλα προτεταμένα. Αν οι επενδυτές αρχίσουν να πιστεύουν πως αυτό είναι σοβαρό, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων και bank run. Ετσι μπορούμε να βρεθούμε στο σημείο όπου θα είναι δυνατή η έξοδος από το ευρώ». Για τις Βρυξέλλες το πρώτο τεστ του Τσίπρα θα είναι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 12-13 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία
Ο άλλος σημαντικός τομέας ανησυχίας για τη Γερμανία είναι η στάση μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης για τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά: πρώτα η επίσκεψη του Ρώσου διπλωμάτη που μετέφερε τα συγχαρητήρια του Βλαντιμίρ Πούτιν και εν συνεχεία στο «όχι» στις ρωσικές κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες φοβούνται πως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούσαν να συνασπιστούν εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με ότι αυτό σημαίνει για την ευρωπαϊκή διπλωματία. Ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος περιγράφει τον Τσίπρα (όπως και τον Ρέντζι) ως νεαρά μέλη μιας παράτολμης νέας γενιάς Ευρωπαίων ηγετών που δεν φοβούνται να σταθούν μπροστά στην Μέρκελ και να αμφισβητήσουν κάποιες επιλογές της.
«Δεν έρχεται από το κατεστημένο, έχει αυτοπεποίθηση και είναι ικανός να συσπειρώσει τον κόσμο κοντά του. Είναι σαφές πως δεν πρόκειται να τα πάμε εύκολα με αυτόν.

Πηγή:
iefimerida.gr

1 σχόλιο: