Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Από την κόλαση στον παράδεισο: Αλλάζει διεθνώς το κλίμα για την Ελλάδα



Μέσα σε 48 ώρες ήρθαν τα πάνω-κάτω για την Ελλάδα: Μετά το σοκ της Παρασκευής και την εικόνα ρήξης της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ, την Κυριακή, ήρθε η πλήρης ανατροπή του κλίματος.

Ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαίοι διεθνείς και Ευρωπαίοι παράγοντες, δείχνουν να τείνουν ευήκοον ους στην Ελλάδα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νιώθει ότι πατάει πιο γερά στα πόδια της, διακηρύσσοντας ότι οικοδομεί συμμαχίες και θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός ξεκινήσει για κύκλο περιοδειών από την Δευτέρα σε Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι αλλά και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι αγορές, το μέγαρο Μαξίμου αναπνέει καλύτερα καθώς:
Το «νέο συμβόλαιο» αντί Μνημονίου
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δέχθηκε το τέλος του μνημονίου και την αντικατάσταση του με ένα «νέο συμβόλαιο» της Ελλάδας με την ΕΕ, όπως το ονόμασε ο Ελληνας ομόλογός του Γιάννης Βαρουφάκης. Ωστόσο ο Σαπέν διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».
Την ίδια ώρα, ο γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διεμήνυσε - λίγες ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ -ότι «οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση». 
Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, το νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη το οποίο θα αντικαταστήσει Τρόικα και Μνημόνιο. Βασική αρχή του νέου συμβολαίου, θα είναι να υπάρξει διασύνδεση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας.
Ο κ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε δημοσίως στο «κούρεμα» το οποίο επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση αλλά είναι λογικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να «περάσει» στο εσωτερικό μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέσω ρήτρας ανάπτυξης. «Θα ήταν καταπληκτικό να μπορούσαμε να περάσουν οι πληρωμές μας σε ανάπτυξη ώστε να είναι βέβαιοι όλοι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά.
Αν και ακούστηκε πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιόυνγκερ, φέρεται να σκέπτεται να καταργήσει τις «ταπεινωτικές επισκέψεις» της Τρόικα στην Αθήνα, τελικά κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από το περιβάλλον του. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε συνομιλητές του, δεν αρνείται ούτε τα χρέη, ούτε τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των πιστωτών, ούτε τον έλεγχο. Αλλά δεν θέλει την Τρόικα κυρίως για λόγους σημειολογικούς, τουναντίον προτιμά τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Δραγασάκης: Θα πάρουμε ανάσα μέχρι τις 28 Μαΐου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ότι πιθανότατα θα επέλθει πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, πέραν της δεσμευτικής δίμηνης παράτασης που λήγει την 28η Φεβρουαρίου.
Την προσδιόρισε τρείς μήνες αργότερα, για τις 28 Μαΐου. Η πολιτική συμφωνία, όπως εκτίμησε, θα προκύψει από την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η παράταση ισοδυναμεί με τις «ανάσες» που ζήτησε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.
  • Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα νέων μέτρων, αλλά νέων μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που αναμένονται να ψηφιστούν από την Βουλή στις 7/2.
  • Επιπλέον τόσο ο Πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνγκερ, όσο και ο Γ. Βαρουφάκης κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν την ρευστότητας από την ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.
Μαξίμου: Κανείς δεν μιλά για Τρόικα πλέον
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν πως πλέον «συζητάμε με τους εταίρους μας για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας καθώς και για την ανεύρεση μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης». Επίσης, επιμένει στη θέση ότι «καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη» και χαρακτηρίζει «λογικό» το γεγονός ότι «στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης».
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση συμπυκνώνεται σε τρία σημεία, όπως τα απαρίθμησε ο Γιάννης Δραγασάκης:
1.     Κανείς δεν μιλά πλέον για Τρόικα. Ο ρόλος μας ήταν να ανοίξουμε το δρόμο 
2.     Δεν συζητάμε για συνέχιση του προγράμματος αλλά για νέα συμφωνία. 
3.     Το θέμα δεν είναι πλέον θέμα μέτρων, αλλά μεταρρυθμίσεων.
Η καταλυτική παρέμβαση Ομπάμα υπέρ Ελλάδος
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με βαρυσήμαντη παρέμβασή του υπέρ της Ελλάδας, έκανε σαφές προς την Ανγκελα Μέρκελ: «Δεν μπορείς να συμπιέζεις συνεχώς χώρες σαν την Ελλάδα». Προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μιλά για «καταλυτική παρέμβαση» ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό» το γεγονός ότι «και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ».
Μέρκελ – Ρέντσι
Δύο 24ωρα πριν επισκεφθεί ο Τσίπρας τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, τον... πρόλαβε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας. Στο τηλεφώνημα έγινε ειδική αναφορά και στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει την ανησυχία του Βερολίνου για τις επιπτώσεις στις χώρες του Νότου.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου