Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η Ευρώπη «ψάχνεται» απέναντι στον Τσίπρα



Είναι προφανές ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν περίμεναν ότι από τις πρώτες ημέρες η κυβέρνηση Τσίπρα θα δήλωνε ανοιχτό πόλεμο στην Τρόικα και στη λιτότητα και ταυτόχρονα θα απαιτούσε κούρεμα του χρέους. Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς έκαναν επειγόντως δείπνο κορυφής για να συντονίσουν τη στάση των δανειστών απέναντι στην "απειλή" Τσίπρα.
Οι ίδιοι οι ηγέτες δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους και δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν διαπραγμάτευση. Αυτή ξεκινάει σήμερα στο Παρίσι μεταξύ Γιάννη Βαρουφάκη και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. Συνεχίζεται την εβδομάδα που έρχεται με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινάει μαραθώνειο επαφών στην Ευρώπη.
Ας δούμε πώς περιγράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος τους φόβους των ευρωπαίων απέναντι στο φαινόμενο Τσίπρα και ένα άρθρο-έκπληξη για τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Le Monde: Η Ευρώπη ψάχνεται απέναντι στον Τσίπρα
"Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που αφορούν το τεράστιο δημόσιο χρέος ξεκίνησαν και επίσημα. Και προμηνύονται θυελλώδεις. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, του θεσμού δηλαδή που περιλαμβάνει τις 19 χώρες της ευρωζώνης, επισκέφθηκε την Αθήνα την Παρασκευή αλλά οι πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση ήταν τεταμένες. Το ίδιο βράδυ, σε ένα εστιατόριο στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ, προσκεκλημένοι του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αποφάσισαν να συντονίσουν την απάντηση που θα δώσουν στα νέα ελληνικά δεδομένα.
Για τους ευρωπαίους επείγει να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην επιθετική πολιτική που ξεκίνησε ο Ελληνας πολιτικός, μετά την εκλογική νίκη του στις 25 Ιανουαρίου. Το δεύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας ύψους 130 δις ευρώ λήγει καταρχήν στις 28 Φεβρουαρίου.
Παρότι οι πρώτες συνομιλίες του Ντάισελμπλουμ και Σουλτς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές», εντούτοις οι πρώτες δηλώσεις της αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης της Αθήνας αποκλίνουν από όσα οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν. Από την πρώτη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την πρόθεσή του να θέσει τέλος στη λιτότητα και να κουρέψει ένα μέρος τουλάχιστον του τεράστιου χρέους. Ακολούθησαν οι δηλώσεις για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων τις οποίες «είχε επιβάλλει η Τρόικα» γράφει η εφημερίδα Le Monde.
«Η πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης Τσίπρα έδειξε τις προθέσεις της νέας ηγεσίας σε όλα τα μέτωπα. Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις, επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επιστροφή του 13ου μισθού σε συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ. Αυτές οι δηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν σε φρενήρεις ρυθμούς απορρυθμίζοντας τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι δεν περίμεναν τόση ταχύτητα και τόση αποφασιστικότητα. Ωστόσο, όπως λέει το περιβάλλον του κ. Τσίπρα «απλώς υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα».
Ενας πρώτος απολογισμός που εστάλη από το γραφείο τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης.
Le Monde: Ζηλεύουν στην Ιρλανδία αν πάρει η Ελλάδα κούρεμα και παροχές
Σε άλλο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα γράφει:
"Ωστόσο, ο απόηχος του σοκ που προκάλεσε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν σταμάτησε στη Μαδρίτη, το Βερολίνο ή το Παρίσι. Ο σεισμός έφθασε και στο Δουβλίνο, τον καλό  μαθητή της πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη. Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες σε ένα χρόνο. Πώς θα εκλάβουν τώρα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Εντα Κέννι, ο οποίος τους επέβαλε έναν αυστηρό αλλά αποτελεσματικό προϋπολογισμό, αν οι Ελληνες πετύχουν μια παράταση ή ακόμη και ένα μερικό κούρεμα του χρέους τους;
«Λίγοι πολιτικοί φοβούνται την εκλογή Τσίπρα όσο ο Εντα Κέννι» δήλωσε ο αρθρογράφος της Irish Independant Τόμας Μολόι, παρότι η εφημερίδ του είναι φιλική στην πολιτική λιτότητας. «Η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να κάνει τον Ιρλανδό πρωθυπουργό να φαίνεται σαν το σκυλάκι κανίς της Τρόικα, ένα μόλις χρόνο πριν τις εκλογές» προσθέτει ο Μολόι.
Και πράγματι, η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μια κάποια αναταραχή στα ιρλανδικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τάσσονται εναντίον της λιτότητας, και τα οποία δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Ιρλανδοί δεν πρέπει να επωφεληθούν από τη γενναιοδωρία της ευρωπαϊκής ένωσης αν αυτή δοθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση».
Liberation: Ο Βαρουφάκης δεν πιστεύει στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ
Σε αντίθετο τόνο ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες και έμπειρος δημοσιογράφος Ζαν Κατρεμέρ γράφει:
«Θα σας πω αυτό που σκέφτομαι ακριβώς για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφηκε! Είναι ένας κατάλογος καλών προθέσεων, μη κοστολογημένων και οι οποίες δεν μπορούν να τηρηθούν. Το πιο μεγάλο ψέμμα αυτού του λαϊκιστικού παζαριού είναι ότι η λιτότητα θα πεθάνει! Μα είναι ένα αστείο! Το να διαβάσει κάποιος αυτό το πρόγραμμα είναι χάσιμο χρόνου και σας συμβουλεύω να μην το κάνετε.
Οσοι φοβούνται την «αριστεροσύνη» του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν μεγάλο λάθος. Πρόκειται για ένα σταυροδρόμι μικρών συνιστωσών σε συνεχή εξέλιξη, το οποίο πέρασε σε μερικά χρόνια από το 4% στο 36%. Το μόνο πράγμα που έχει αξία είναι ότι αυτοί που διοικούν το κόμμα είναι μια μικρή ομάδα έξυπνων οικονομολόγων και μετριοπαθών –στην πρώτη σειρά βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης- οι οποίοι έχουν καταλάβει τη θλιβερή ελληνική πραγματικότητα. Χάρη σε αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη κι αν αντιλαμβάνονται ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα είναι μια κούρσα θανάτου για εκείνη.
Καταλαβαίνω ότι αυτά που γράφω είναι κυνικά και θα θυμώσω ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών μου, κυρίως όσους είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα γίνει η νέα Βενεζουέλα, η νέα Κούβα, ίσως η νέα Κίνα –αυτή του Μάο- και όχι μια χώρα του σούπερ καπιταλισμού που είναι τώρα. Αλλά μη γελάτε. Αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου, είναι του Γιάννη Βαρουφάκη, ναι, ναι , του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.
Τα έγραψε στο μπλογκ του, στις 3 Ιουνίου 2012, παραμονή εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Σας δίνω το απόσπασμα: 
«Πρέπει να αμφιβάλλουμε για τον αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντησή μου είναι ένα ηχηρό «όχι». Δεν σας συστήνω να διαβάσετε το μανιφέστο τους –ακόμη και όσοι ανάμεσά σας διαβάζετε ελληνικά. Δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε. Παρότι έχει πολλές καλές προθέσεις, εντούτοις περιλαμβάνει ελάχιστες λεπτομέρειες οι οποίες δεν μπορούν να τηρηθούν και δεν θα τηρηθούν (η πιο σημαντική πρόθεση είναι ότι η λιτόητα θα ματαιωθεί). Είναι ένα φλύαρο πράγμα χωρίς σημασία. Αγνοήστε το απλά και καθαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που πέρασε μέσα σε μερικές εβδομάδες από ένα σταυροδρόμι περιθωριοποιημένων πολιτικών συνιστωσών σε ένα σημαντικό κόμμα το οποίο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση σε μερικές εβδομάδες. Από πολλές απόψεις πρόκειται για μια «διαδικασία σε εξέλιξη». Γι’αυτό και το πρόγραμμά του είναι ελάχιστα γοητευτικό».
Σας έφυγε το μαλλί από την ειλικρίνεια; Μπορούν να είναι ήσυχοι όσοι φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ; Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν μοιάζει σε τίποτα με την αρχική πορεία προς τον σοσιαλισμό την οποία επέκρινε ο Βαρουφάκης (σύμβουλος του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μεταξύ 2009-2011). Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δείχνει έτοιμος να κάνει περισσότερους ελιγμούς απ’ό,τι εμείς φανταζόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες, στα 3.000 χιλιόμετρα απόσταση…» καταλήγει ο Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος γνωρίζει καλά την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, αφού μένει και γράφει από τις Βρυξέλλες τα τελευταία 20 χρόνια.


Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου