Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Γενναίο κούρεμα χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας



Από τις ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους, αν όχι η πλέον ευνοϊκή τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η ρύθμιση που παρουσίασε η κυβέρνηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ταμεία έως και σε 100 δόσεις.
Για πρώτη φορά το κούρεμα μπορεί να αφορά και το κεφάλαιο, ενώ συνολικά η δυνατότητα διαγραφής φτάνει το 50% της οφειλής. Η εξόφληση μπορεί να φτάσει τις 100 δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη θα είναι 20 ευρώ, ενώ στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα χρέη έως σήμερα και όχι αυτά που είχαν δημιουργηθεί έως τον Σεπτέμβριο το 2014, όπως προέβλεπε η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σήμερα εξάλλου παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έχει στόχο να διασφαλίσει το 97,5% των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους διά του πλειστηριασμού. 
Το νομοσχέδιο που ετοίμασαν ο Γιώργος Σταθάκης και το επιτελείο του διευρύνει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των δανειοληπτών στις υπό προώθηση ρυθμίσεις και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναβαθμίζει τα κριτήρια ασφάλειας απέναντι στους κακοπληρωτές. 
***********
Τις ρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που θα χαλαρώσουν την πίεση της εφορίας για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών.  
Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση τους ή σε τμηματική ρύθμιση τους διαγράφοντας ακόμη και το 50% της συνολικής οφειλής.
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, παρακρατούμενοι Φόροι, Μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη παρουσιάζοντας τη ρύθμιση με αυτό τον τρόπο αγγίζεται και μέρος του κεφαλαίου, δηλαδή της αρχικής οφειλής.
Όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν το χρέος που είναι ληξιπρόθεσμο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 σε δόσεις θα έχουν ελάχιστη δόση 200 ευρώ. 

Βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων 

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κα Βαλαβάνη, προχωρά και στην κατάργηση όλων των περιορισμών που υπάρχουν στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πιο συγκεκριμένα :
ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ
-Οι 100 δόσεις δίνονται σε όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους οφειλής
-Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση. Δηλαδή όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως ύψους μπορούν να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις.
Αναλυτικά:
Συγκεκριμένα, η νέα μεταβατική ρύθμιση θα προβλέπει:
  • Απαλοιφή ορίου ενός εκατομμυρίου ευρώ πάνω από το οποίο δεν μπορούσε να ενταχθεί κάποιος στις 100 δόσεις.
  • Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ που περιόριζε τις δόσεις σε 72.
  • Το ελάχιστο ποσό της δόσης περιορίζεται σε 20 ευρώ από τα 50 ευρώ. Η δόση θα περιορίζεται σε 10 ευρώ ανά εφορία για όποιον έχει οφειλές σε περισσότερες εφορίες.
  • Θεσπίζεται κλίμακα για ρύθμιση οφειλών σε 2 έως 5 δόσεις με την οποία θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
  • Δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής της οφειλής με κούρεμα 50% για οφειλές που σχηματίστηκαν μέχρι το τέλος του 2013. Θα εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες φόρων όπως είναι ο ΦΠΑ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, o ΦΑΠ κλπ. για να τύχει κάποιος του προνομίου της διαγραφής και μέρους της οφειλής, θα πρέπει να κάνει αίτηση μέχρι τέλος Απριλίου.
  • Μέχρι 5.000 ευρώ η ρύθμιση θα είναι άτοκη ενώ από αυτό το όριο και πάνω μπαίνει επιτόκιο 3%.
  • Η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής για όσους επιλέξουν δόσεις και όχι την εφάπαξ καταβολή θα λήξει στο τέλος Μαΐου.
  • Παραμένει η υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από 1η Φεβρουαρίου.
  • Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους έχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα θα ισχύει για 12 μήνες.
  • Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30% που επιβάλλονταν σε όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν φόρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών έως και δυο ετών.
(πηγή: Αυγή, ΑΠΕ, express.gr)
Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου