Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αγριο σφυροκόπημα από ΕΚΤ -Σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα



Ασφυκτική πίεση δέχεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει εδώ και τώρα τις προτάσεις της για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία για ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, μετά την απόφαση της ΕΚΤ πως από τις 11 Φεβρουαρίου σταματά να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ
Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου είναι μία κίνηση περισσότερο πολιτική, που έχει σκοπό να στείλει σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα. «Εφόσον δεν συνεχίζεται η αξιολόγηση μέσω της Τρόικα και αυτή δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί, γι' αυτό και η ΕΚΤ σταματά να δέχεται από 11 του μήνα τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδοθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου».
Αναμενόμενη η απόφαση, αλλά όχι τόσο γρήγορα
Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, όμως όχι τώρα, αλλά την 1η Μαρτίου, οπότε και έληγε η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το γεγονός ότι η κίνηση αυτή έρχεται τώρα αυξάνει την πίεση στην ελληνική πλευρά ώστε να κάνει γνωστές άμεσα τις προτάσεις της για συμφωνία.
Bloomberg: Δεν ήρθε η καταστροφή για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
Συνολικά, λοιπόν, η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει λογικά πολύ μικρό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες -υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις επόμενες ημέρες. Οπως αναφέρει και το Bloomberg, η ΕΚΤ ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πιέζει για ελάφρυνση του χρέους. Σήμερα, η ΕΚΤ του απάντησε. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει να γίνεται αποδεκτό το χρέος της Ελλάδας ως εγγύηση.
Οι άμεσες συνέπειες θα πρέπει να θεωρηθούν περιορισμένες στον χώρο της αγοράς, αλλά τεράστιες στο πολιτικό πεδίο.
Συχνά η ΕΚΤ δέχεται κριτική πως ασκεί υπέρ το δέον πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις. Η σημερινή κίνηση δείχνει ότι επέλεξε για ακόμη μια φορά να αγνοήσει αυτές τις κριτικές και να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό.
Σακελλαρίδης: Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega για την απόφαση της ΕΚΤ. «Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασήμαντες. Το θέμα είναι πολιτικό». Ο ίδιος έκανε λόγο για πολιτική πίεση εκ μέρους της ΕΚΤ προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κάτι που αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, και τόνισε: «Δεν εκβιάζουμε, αλλά δεν εκβιαζόμαστε».
Μάλιστα, ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε: «Είναι λογικό να υπάρχουν όλες αυτές οι κινήσεις στη σκακιέρα όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση. Εκείνο που έχει σημασία για την ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει καλή διάθεση και κοινά σημεία ώστε να πατήσουν οι δύο πλευρές. Αυτό που έχει ανάγκη να γίνει είναι να σταματήσει η λιτότητα».
Κυβέρνηση: «Δεν εκβιάζουμε, αλλά δεν εκβιαζόμαστε»
Βαρουφάκης: Το μόνο που ζητάμε είναι χρόνος
«Το μόνο που ζητάμε είναι να μη μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν χρόνο έως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Όπως μεταδίδει ο AΝΤ1, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο, καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια» και πρόσθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%». Τέλος, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κομμάτι του ντόμινο, αλλά δεν ευθύνεται για το φαινόμενο του ντόμινο.
Επικοινωνία Ντράγκι-Τσίπρα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μόλις ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα.
Ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για την απόφαση της ΕΚΤ και τον πληροφόρησε πως αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς η ρευστότητα των τραπεζών ανανεώνεται μέσω του ELA.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τσίπρας σε Ντράγκι: Σέβομαι απόλυτα την πρόσφατη λαϊκή εντολή
Ο χρόνος τελείωσε - Το Βερολίνο δεν φοβάται ένα Grexit
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, στις 12.30 σήμερα, το Βερολίνο στέλνει αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση τόσο μέσω επίσημων δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και μέσω αξιωματούχων της κυβέρνησης.
Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να λάβει βοήθεια εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας και αν δεν υπάρξει πρόγραμμα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και ο χρόνος τελείωσε.
«Η χρηματοδότηση της χώρας γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, υπάρχουν ισχυρά πολιτικά και νομικά κωλύματα για να αλλάξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ στο γερμανικό Κοινοβούλιο υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις», σημείωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Οι Γερμανοί βουλευτές έχουν άγριες διαθέσεις για την Ελλάδα και δεν θα κάνουν πίσω, ακόμη κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδινε το "πράσινο φως" για αλλαγές».
Επιπλέον, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν φοβάται πλέον ένα Grexit, σημειώνοντας ότι χωρίς χρηματοδότηση το μέλλον είναι σκοτεινό.
ΤτΕ: Προσωρινά δεν θα τεθεί πρόβλημα
Χθες βράδυ πάντως έγινε γνωστό από την ΤτΕ ότι οι «απώλειες» ρευστότητας από τη μη αναγνώριση των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου θα καλυφθούν ισόποσα με κεφάλαια από τον  ELA. Αυτό σημαίνει ότι προσωρινά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αρκεί να μην αυξηθούν κατακόρυφα οι απαιτήσεις των αποταμιευτών σε ρευστότητα λόγω απώλειας εμπιστοσύνης. Αλλά αυτό ισχύει προσωρινά, όπως προσωρινή είναι και η χρηματοδότηση.
Δημιουργείται κλίμα φόβου για μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων
Εκτός από το ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, αναλυτές εκτιμούν ότι η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της ΕΚΤ θα τρομάξει τους καταθέτες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη φυγή κεφαλαίων.
«Τα νέα πιθανότατα θα τρομάξουν τους καταθέτες και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να συμφωνήσει με την Τρόικα, είμαι σίγουρος ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το waiver», σχολιάζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς του The Lindsey Group.

Πηγή:
IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου