Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Οι οκτώ πρώτες παροχές της κυβέρνησης μέχρι τον Ιούνιο



Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα όλα όσα θα πει την Κυριακή το απόγευμα στις 7 στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα θα κινηθούν σε δύο επίπεδα, δύο πυλώνες, ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο.

Ο πρώτος πυλώνας θα αφορά σε κάποια μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους και θα περιλαμβάνει κυρίως παροχές που θα αφορούν στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο δεύτερος θα αφορά τα επόμενα 3,5 χρόνια και αφορά παροχές με μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός την Κυριακή από το βήμα της Βουλής, θα εξαγγείλει την άμεση υλοποίηση, μέχρι τον Ιούνιο, των εξής:
  • επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
  • επιδότηση ενοικίου
  • δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες
  • κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς
  • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής
  • ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία
Αυτά που θα γίνουν αφού η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές είναι τα εξής:
  • σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
  • σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
«Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, περιγράφοντας τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωναν επίσης ότι οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνωστούν την Κυριακή από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι όλα όσα θα πει ο πρωθυπουργός και στις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους. «Ο πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία», σημείωναν με νόημα.
Θα παρουσιάσουν στη Βουλή την κατάσταση που παρέλαβαμ σε υπουργεία και Δημόσιο
Αν και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει δύο ώρες, τελικά μετατράπηκε σε.... μαραθώνιο, αφού ξεκίνησε στις 3 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα. Συνεπώς, με καθυστέρηση δύο και πλέον ωρών ξεκίνησε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ.
Οπως και στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, έτσι και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις και η τακτική του κόμματος στη βουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.
Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση στη Βουλή της κατάστασης που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση. Στη βουλή θα παρουσιαστεί πλήρης καταγραφή της κατάστασης, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στο σύνολό της η ΚΟ θα εκφράζει την στήριξή της στις διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγει η κυβέρνηση.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου